torstai 28. joulukuuta 2017

Vadelmasacher




Rakastan joulun makuja; omenaa, kanelia, luumua, rusinaa, mantelia, taatelia ja niin edelleen. Näin joulun jälkeen on kuitenkin kiva syödä jonkun muun makuista herkkua, kun mitä jouluna on tullut syötyä. Jos kaipaat ohjetta esimerkiksi uuden vuoden jälkiruokapöytään, niin tässä ohje herkulliseen kakkuun! Sen makuina on ainakin omat suosikkini vadelma ja tumma suklaa- onko parempaa? No ei mun mielestä! Ohje tähän herkulliseen suklaakakkuun on ollut joskus Pirkan Ruoka-lehdessä. Tästä hyvä herkku juhlapöytään!



Kakku:

150 g taloussuklaata
150 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta (tummaa)
1 1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus:

2 dl omenatäysmehua

Täyte:

400 g vadelmia (pakaste)
1 dl omenatäysmehua
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl vispikermaa
2 tl vanilliinisokeria
2 tl sokeria

Kuorrutus:

200 g taloussuklaata
1 dl vadelmahilloa/marmelaadia
1 dl vispikermaa

Päälle/reunoille:

50 g taloussuklaata





Voitele ja korppujauhota kolmen litran kakkuvuoka. Paloittele suklaa kattilaan. Lisää rasva. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen. Siirrä kattila levyltä.


Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon suklaa-rasvaseos. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan sekoittaen vain sen verran, että taikina on tasaista.


Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys. Kakku saa jäähtyä vuoassa puolisen tuntia ennen kumoamista.


Pane jäiset vadelmat täytettä varten kattilaan. Mittaa päälle omenamehu, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa pari kertaa. Siirrä kattila kylmään jäähtymään. Vaahdota kerma ja mausta vanilliinisokerilla ja sokerilla.


Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Siirrä pohjaksi tuleva levy tarjoiluvadille. Asettele kakkulevyn alle leivinpaperisuikaleet suojaamaan tarjoiluvatia kuorrutuksen valumiselta.


Kostuta kakkulevyt omenamehulla pullasudin avulla. Levitä pohjalevylle puolet kermavaahdosta ja sen päälle vadelmakiisseliä. Nosta täytteen päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Pane päälle kansilevy, joka on kostutettu molemmin puolin. Pane kakun päälle painoksi leikkuulauta, jotta kakku tiivistyy. Siirrä jääkaappiin.


Paloittele suklaa kattilaan kuorrutusta varten. Lisää vadelmahillo ja kerma. Sulata miedolla lämmöllä rauhallisesti sekoittaen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jäähdytä kuorrutusta hieman ja kaada ohuena nauhana kakulle. Anna kuorrutuksen valua reunoilta alas ja nostele sitä lastalla reunoille.


Raasta reunoille tuleva suklaa esimerkiksi perunankuorimaveitsellä lastuiksi. Koristele kakun reunat suklaalla. Vedä leivinpaperisuikaleet pois kakun alta. Siirrä kakku viileään. Kakun voit hyvin tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä.

4 kommenttia:

Jätä kommentti