Rakastan
rapuja! Ne kuuluu syksyyn. En oo kuitenkaan koskaan itse valmistanut
niitä, aina oon onnekkaana saanut syödä muiden valmistamia rapuja.
Ite oon ollut vastuussa jälkkäristä. Tänä vuonna olin jo
luopunut toivosta, kukaan tuttuni ei järjestäkään rapujuhlia.
Jään ilman rapuja, noooou! Mutta ilokseni sainkin kutsun!
Rapujuhlia juhlittiin Kangasalla viime viikonloppuna. Alkupalaksi
syötiin rapuja, pääruoaksi oli nautaa (sous vide), itse tehtyjä
ranskiksia, coleslawta sekä pippuri-ja sienikastiketta. Vaikka ravut
on yleensä mulle se juttu, niin nyt kävi toisin. Ystäväpariskunta
oli valmistanut naudanlihaa sous vide-tekniikalla ja voi morjens, en
oo ikinä syönyt niin hyvää lihaa! Ja kaikki nuo lisukkeet kylkeen
ja ruoka oli täydellinen, ulkona nautittuna vieläpä. Jälkkäriksi
isäntä pyöräytti ihanan mutakakun, jonka seuralaisena nautittiin mun
tekemää päärynä-pavlovaa. Tosi onnistunut ja hauska ilta!
Pohja:
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl sitruunanmehua
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl sitruunanmehua
Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Piirrä
leivinpaperiin ympyrä esimerkiksi kakkuvuoan reunuksen avulla. Valmista sitten
marenki.
Erottele kananmunanvalkuaiset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää puolet sokerista koko ajan voimakkaasti vatkaten ja sekoita toiseen puoleen maissitärkkelys.
Lisää maissitärkkelys-sokeriseos vaahtoon pienissä erissä edelleen koko ajan vatkaten ja vatkaa seosta, kunnes se on kovahkoa ja kiiltävän valkoista. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja sekoita.
Kaada marenkivaahto leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Jätä pohjan keskelle matalampi kohta ja tee reunoista hieman korkeammat, jotta täytteen saa helposti keskelle. Kypsennä pohjaa uunin alatasolla 1 tunti 30 minuuttia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua pellillä.
Erottele kananmunanvalkuaiset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää puolet sokerista koko ajan voimakkaasti vatkaten ja sekoita toiseen puoleen maissitärkkelys.
Lisää maissitärkkelys-sokeriseos vaahtoon pienissä erissä edelleen koko ajan vatkaten ja vatkaa seosta, kunnes se on kovahkoa ja kiiltävän valkoista. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja sekoita.
Kaada marenkivaahto leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Jätä pohjan keskelle matalampi kohta ja tee reunoista hieman korkeammat, jotta täytteen saa helposti keskelle. Kypsennä pohjaa uunin alatasolla 1 tunti 30 minuuttia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua pellillä.
Karamellisoidut päärynät:
4 kypsää päärynää
5 dl vettä
1 dl tavallista sokeria
1,5 dl fariinisokeria
aitoa vaniljajauhetta (Bourbon)
1 rkl sitruunamehua
Kuori päärynät. Laita vesi kattilaan ja kuumenna.
Lisää sokerit, vanilja ja sitruuna. Hämmentele seosta, niin että sokerit
liukenevat veteen. Laita levyä pienemmälle ja upota päärynät nesteeseen. Miedolla
lämmöllä anna päärynöiden pehmetä ja karamellisoitua liemessä noin 15-20
minuuttia. Ota päärynät pois liemestä ja laita jäähtymään kunnolla.
Mascarpone-kerma:
1 prk (250g) mascarponea
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
ripaus Bourbon-vaniljaa
1 rkl sitruunamehua
Lisäksi päälle:
kinuskikastiketta
mantelilastuja
Vatkaa kerma. Lisää joukkoon mascarpone ja kaikki muut
ainekset, sekoita huolellisesti, mutta kevyesti käännellen. Levitä
mascarpone-kerma marenkipohjan päälle. Leikkaa päärynät puoliksi ja asettele
täytteen päälle. Lopuksi levitä kakun päälle kinuskikastiketta ja
mantelilastuja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommentti