torstai 24. syyskuuta 2015

Karamellinen päärynä-pavlova



Rakastan rapuja! Ne kuuluu syksyyn. En oo kuitenkaan koskaan itse valmistanut niitä, aina oon onnekkaana saanut syödä muiden valmistamia rapuja. Ite oon ollut vastuussa jälkkäristä. Tänä vuonna olin jo luopunut toivosta, kukaan tuttuni ei järjestäkään rapujuhlia. Jään ilman rapuja, noooou! Mutta ilokseni sainkin kutsun! Rapujuhlia juhlittiin Kangasalla viime viikonloppuna. Alkupalaksi syötiin rapuja, pääruoaksi oli nautaa (sous vide), itse tehtyjä ranskiksia, coleslawta sekä pippuri-ja sienikastiketta. Vaikka ravut on yleensä mulle se juttu, niin nyt kävi toisin. Ystäväpariskunta oli valmistanut naudanlihaa sous vide-tekniikalla ja voi morjens, en oo ikinä syönyt niin hyvää lihaa! Ja kaikki nuo lisukkeet kylkeen ja ruoka oli täydellinen, ulkona nautittuna vieläpä. Jälkkäriksi isäntä pyöräytti ihanan mutakakun, jonka seuralaisena nautittiin mun tekemää päärynä-pavlovaa. Tosi onnistunut ja hauska ilta!


Pohja:
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl sitruunanmehua

Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Piirrä leivinpaperiin ympyrä esimerkiksi kakkuvuoan reunuksen avulla. Valmista sitten marenki.

Erottele kananmunanvalkuaiset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää puolet sokerista koko ajan voimakkaasti vatkaten ja sekoita toiseen puoleen maissitärkkelys.

Lisää maissitärkkelys-sokeriseos vaahtoon pienissä erissä edelleen koko ajan vatkaten ja vatkaa seosta, kunnes se on kovahkoa ja kiiltävän valkoista. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja sekoita.

Kaada marenkivaahto leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Jätä pohjan keskelle matalampi kohta ja tee reunoista hieman korkeammat, jotta täytteen saa helposti keskelle. Kypsennä pohjaa uunin alatasolla 1 tunti 30 minuuttia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua pellillä.

Karamellisoidut päärynät:
4 kypsää päärynää
5 dl vettä
1 dl tavallista sokeria
1,5 dl fariinisokeria
aitoa vaniljajauhetta (Bourbon)
1 rkl sitruunamehua

Kuori päärynät. Laita vesi kattilaan ja kuumenna. Lisää sokerit, vanilja ja sitruuna. Hämmentele seosta, niin että sokerit liukenevat veteen. Laita levyä pienemmälle ja upota päärynät nesteeseen. Miedolla lämmöllä anna päärynöiden pehmetä ja karamellisoitua liemessä noin 15-20 minuuttia. Ota päärynät pois liemestä ja laita jäähtymään kunnolla.

Mascarpone-kerma:
1 prk (250g) mascarponea
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
ripaus Bourbon-vaniljaa
1 rkl sitruunamehua

Lisäksi päälle:
kinuskikastiketta 
mantelilastuja 


Vatkaa kerma. Lisää joukkoon mascarpone ja kaikki muut ainekset, sekoita huolellisesti, mutta kevyesti käännellen. Levitä mascarpone-kerma marenkipohjan päälle. Leikkaa päärynät puoliksi ja asettele täytteen päälle. Lopuksi levitä kakun päälle kinuskikastiketta ja mantelilastuja.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti