perjantai 28. elokuuta 2015

Valkosuklaa-lakritsikakku



Kaverin pyynnöstä sain tehdä kolmekymppisille kakun. Toiveena oli, että kakussa olisi samaa henkeä kuin aikasemmin tekemässäni vadelma-piparminttukakussa. Maun kanssa sain vapaat kädet, mutta kakku saisi olla mahdollisimman mustavalkoinen ja koristelultaan näyttävä ja rouhea. Joten tällainen valkosuklaa-lakritsikakku mutakakkupohjalla syntyi. Ja tottakai oli tehtävä myös suklaaganache, mikä tuntuu olevan jo se ”mun juttu”. Kakussa yhdistyy hyvin valkosuklaan makeus ja lakritsin suolaisuus. Sain eilen juhlista ilahduttavia viestejä, kakku oli maistunut ja yllätetty päivänsankari oli ollut haltioissaan. Jes, mahtavaa! Tätä kakkua varten kannattaa tehdä mutakakkupohja jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä. Muuten pohjan siirtäminen on lähes mahdotonta.

Mutakakkupohja:
200 g voita
200g tummaa suklaata
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl Urtekramin lakritsijauhetta
4 kpl kananmunia
2 dl sokeria

Pingota leivinpaperi 22cm irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista myös pitkä kaistale, jolla suojaat vuoan reunat. Tällöin vuokaa ei tarvitse rasvata ja jauhottaa. 


Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Sulata voi kattilassa ja lisää samalla suklaapaloja sekaan. Sekoita samalla, mutta älä kiehauta, jottei suklaa pala. Jäähdytä hieman. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vuorotellen munasokerivaahtoon jauhoseosta ja suklaaseosta ja sekoita. Kaada taikina irtopohjavuokaan. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä vähän löysäksi. Jäähdytä huolellisesti ja ota varovasti pois vuoasta. Pese vuoka ja aseta sen pohjalle uusi leivinpaperi ja reunalle reunakalvo tai kaistale leivinpaperia, jotta saat kakulle siistin reunan. Itse teippasin kaksi reunakalvoa toisiinsa, jotta sain vuoalle korkeamman reunan. Aseta mutakakku varovasti vuoan pohjalle. Valmista valkosuklaa- ja lakritsikerrokset.

Valkosuklaakerros:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kuohukermaa
180 g Maraboun valkosuklaata
1 kananmunan valkuiainen
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta

Lakritsikerros:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
0,5dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl Urtekramin lakritsijauhetta
1,5dl lakritsikastiketta (esim. Pirkka)
4 liivatetta

Laita valkosuklaakerrokseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa kananmunan valkuainen vaahdoksi. Vatkaa myös kaikki kakkuun tuleva kuohukermamäärä (4 dl) vaahdoksi omassa kulhossaan. Sekoita kulhossa tuorejuusto, sitruunamehu, sokerit ja valkosuklaa. Kuumenna tilkka vettä kattilassa kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Jäähdyttele liivatelientä jonkin aikaa ja kaada se sitten ohuena nauhana vatkaimella sekoittaen tuorejuustoseokseen. Lisää valkuaisvaahto ja vatkatusta kermavaahdosta puolet kevyesti nostellen joukkoon. Kaada täyte vuokaan mutakakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.

Lakritsikerrosta varten laita liivatteet likoamaan. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto, sokerit ja lakritsikastike. Sulata liivatelehdet jälleen pieneen kuumennettuun vesimäärään. Jäähdytä hetki. Kaada ohuena nauhana reippaasti sekoittaen tuorejuusto-lakritsiseokseen. Lisää lopuksi käännellen loput kermavaahdosta ja lakritsijauhe. Kaada seos edellisen kerroksen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Suklaaganache:
150 g tummaa suklaata
0,75 dl kermaa
1 rkl voita

Kuumenna kerma kiehuvaksi kattilassa ja nosta liedeltä. Paloittele suklaa joukkoon. Hämmennä, kunnes suklaa on sulanut. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Anna massan jäähtyä noin 20 minuuttia tai kunnes se paksuuntuu jonkin verran. Valuta ganache kakun päälle keskeltä kohti reunoja.

Suklaakolmiot:

Sulata suklaata (tässä tummaa- ja valkosuklaata) haluamasi määrä. Kaada sulatettu suklaa leivinpaperin päälle, jonka alla on esimerkiksi leikkuulauta. Levitä sulaa suklaata ohuehkoksi levyksi. Ripottele päälle haluamiasi koristeita. Tässä käytin turkinpippuri-rouhetta, lakritsinonparellia ja valkosuklaa-rouhetta. Siirrä suklaa"levyt" alustoineen jääkaappiin jähmettymään. Kun ovat jähmettyneet, ota pois jääkaapista. Anna levyjen olla huoneenlämmössä hetki (ihan kylminä halkeilevat miten sattuu), noin 10 minuuttia ja leikkaa veitsellä haluamasi muotoisiksi paloiksi. 

6 kommenttia:

  1. Tää kuulostaa niin herkulliselta, että testiin menee!

    VastaaPoista
  2. Tänään tuli testettua tämä kakku. Odottelee vielä jääkaapissa maistelua. Reseptiä ja teko-ohjeita kommentoisin sen verran, että valkosuklaamoussen osalta työohjeessa ei kerrota, missä välissä valkuaisvaahto lisätään. Lakritsimoussesta puuttuu se, missä kohtaa lakritsijauhe lisätään. Ainesosaluettelossa voisi olla jo maininta kuohukermasta. Se selviää vasta teko-ohjeessa. Ostin vispikermaa, kun en kaupassa lueknut koko ohjetta kännykästä. Jännityksellä odotan, että pääsee maistamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos vinkeistä!
      Toivottavasti maistui! :)

      Poista
  3. Tein tätä kesällä ilman tota valkosuklaakerrosta. Toimi sitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että resepti ilahdutti, muunnelmana myös :)

      Poista
  4. Kiitos ihanista resepteistä! Tämä kakku on todella hyvää ja pieni pala riittää, sillä on täyttä tavaraa.

    VastaaPoista

Jätä kommentti