Kaverin
pyynnöstä sain tehdä kolmekymppisille kakun. Toiveena oli, että
kakussa olisi samaa henkeä kuin aikasemmin tekemässäni
vadelma-piparminttukakussa. Maun kanssa sain vapaat kädet, mutta kakku
saisi olla mahdollisimman mustavalkoinen ja koristelultaan näyttävä
ja rouhea. Joten tällainen valkosuklaa-lakritsikakku
mutakakkupohjalla syntyi. Ja tottakai oli tehtävä myös
suklaaganache, mikä tuntuu olevan jo se ”mun juttu”. Kakussa
yhdistyy hyvin valkosuklaan makeus ja lakritsin suolaisuus. Sain eilen juhlista ilahduttavia viestejä, kakku oli maistunut ja yllätetty päivänsankari oli ollut haltioissaan. Jes, mahtavaa! Tätä kakkua varten kannattaa tehdä mutakakkupohja jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä. Muuten pohjan siirtäminen on lähes mahdotonta.
Mutakakkupohja:
200
g voita
200g tummaa suklaata
200g tummaa suklaata
2,5
dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl leivinjauhetta
1
rkl Urtekramin lakritsijauhetta
4 kpl kananmunia
2 dl sokeria
Pingota leivinpaperi 22cm irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista myös pitkä kaistale, jolla suojaat vuoan reunat. Tällöin vuokaa ei tarvitse rasvata ja jauhottaa.
Suklaakolmiot:
4 kpl kananmunia
2 dl sokeria
Pingota leivinpaperi 22cm irtopohjavuoan pohjalle. Leikkaa leivinpaperista myös pitkä kaistale, jolla suojaat vuoan reunat. Tällöin vuokaa ei tarvitse rasvata ja jauhottaa.
Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään.
Sulata voi kattilassa ja lisää samalla suklaapaloja sekaan. Sekoita samalla,
mutta älä kiehauta, jottei suklaa pala. Jäähdytä hieman. Vatkaa kananmunat ja
sokeri vaahdoksi. Lisää vuorotellen munasokerivaahtoon jauhoseosta ja
suklaaseosta ja sekoita. Kaada taikina irtopohjavuokaan. Paista uunin
keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä
vähän löysäksi. Jäähdytä huolellisesti ja ota varovasti pois vuoasta. Pese
vuoka ja aseta sen pohjalle uusi leivinpaperi ja reunalle reunakalvo tai
kaistale leivinpaperia, jotta saat kakulle siistin reunan. Itse teippasin kaksi
reunakalvoa toisiinsa, jotta sain vuoalle korkeamman reunan. Aseta mutakakku
varovasti vuoan pohjalle. Valmista valkosuklaa- ja lakritsikerrokset.
Valkosuklaakerros:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kuohukermaa
180 g Maraboun valkosuklaata
1 kananmunan valkuiainen
1 rkl sokeria
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
4 liivatetta
Lakritsikerros:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
0,5dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl Urtekramin lakritsijauhetta
1,5dl lakritsikastiketta (esim. Pirkka)
4 liivatetta
Laita valkosuklaakerrokseen tulevat liivatelehdet
likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa kananmunan
valkuainen vaahdoksi. Vatkaa myös kaikki kakkuun tuleva kuohukermamäärä (4 dl)
vaahdoksi omassa kulhossaan. Sekoita kulhossa tuorejuusto, sitruunamehu,
sokerit ja valkosuklaa. Kuumenna tilkka vettä kattilassa kiehuvaksi ja sulata
siihen liivatteet. Jäähdyttele liivatelientä jonkin aikaa ja kaada se sitten
ohuena nauhana vatkaimella sekoittaen tuorejuustoseokseen. Lisää valkuaisvaahto
ja vatkatusta kermavaahdosta puolet kevyesti nostellen joukkoon. Kaada täyte
vuokaan mutakakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.
Lakritsikerrosta varten laita liivatteet likoamaan. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto, sokerit ja lakritsikastike. Sulata liivatelehdet jälleen pieneen kuumennettuun vesimäärään. Jäähdytä hetki. Kaada ohuena nauhana reippaasti sekoittaen tuorejuusto-lakritsiseokseen. Lisää lopuksi käännellen loput kermavaahdosta ja lakritsijauhe. Kaada seos edellisen kerroksen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Lakritsikerrosta varten laita liivatteet likoamaan. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto, sokerit ja lakritsikastike. Sulata liivatelehdet jälleen pieneen kuumennettuun vesimäärään. Jäähdytä hetki. Kaada ohuena nauhana reippaasti sekoittaen tuorejuusto-lakritsiseokseen. Lisää lopuksi käännellen loput kermavaahdosta ja lakritsijauhe. Kaada seos edellisen kerroksen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Suklaaganache:
150 g tummaa suklaata
0,75 dl kermaa
1 rkl voita
0,75 dl kermaa
1 rkl voita
Kuumenna kerma kiehuvaksi kattilassa ja nosta
liedeltä. Paloittele suklaa joukkoon. Hämmennä, kunnes suklaa on sulanut. Lisää
voi ja sekoita tasaiseksi. Anna massan jäähtyä noin 20 minuuttia tai kunnes se
paksuuntuu jonkin verran. Valuta ganache kakun päälle keskeltä kohti reunoja.
Suklaakolmiot:
Sulata suklaata (tässä tummaa- ja valkosuklaata)
haluamasi määrä. Kaada sulatettu suklaa leivinpaperin päälle, jonka alla on
esimerkiksi leikkuulauta. Levitä sulaa suklaata ohuehkoksi levyksi. Ripottele
päälle haluamiasi koristeita. Tässä käytin turkinpippuri-rouhetta,
lakritsinonparellia ja valkosuklaa-rouhetta. Siirrä suklaa"levyt"
alustoineen jääkaappiin jähmettymään. Kun ovat jähmettyneet, ota pois
jääkaapista. Anna levyjen olla huoneenlämmössä hetki (ihan kylminä halkeilevat
miten sattuu), noin 10 minuuttia ja leikkaa veitsellä haluamasi muotoisiksi
paloiksi.
Tää kuulostaa niin herkulliselta, että testiin menee!
VastaaPoistaTänään tuli testettua tämä kakku. Odottelee vielä jääkaapissa maistelua. Reseptiä ja teko-ohjeita kommentoisin sen verran, että valkosuklaamoussen osalta työohjeessa ei kerrota, missä välissä valkuaisvaahto lisätään. Lakritsimoussesta puuttuu se, missä kohtaa lakritsijauhe lisätään. Ainesosaluettelossa voisi olla jo maininta kuohukermasta. Se selviää vasta teko-ohjeessa. Ostin vispikermaa, kun en kaupassa lueknut koko ohjetta kännykästä. Jännityksellä odotan, että pääsee maistamaan :)
VastaaPoistaHei kiitos vinkeistä!
PoistaToivottavasti maistui! :)
Tein tätä kesällä ilman tota valkosuklaakerrosta. Toimi sitenkin.
VastaaPoistaKiva että resepti ilahdutti, muunnelmana myös :)
PoistaKiitos ihanista resepteistä! Tämä kakku on todella hyvää ja pieni pala riittää, sillä on täyttä tavaraa.
VastaaPoista