maanantai 20. heinäkuuta 2015

Sitruunainen vaniljajuustokakku



Tämä kesäinen ja makean raikas kakku sai vahvan inspiraation Glorian ruoka ja viini-lehdessä olleesta sitruunaisesta jäädykekakusta. Halusin tehdä siitä oman hyydykekakku-version. Kakulla on kääretorttupohja, jonka päälle levitetään maukasta lemon curdia. Itse kakkumousse on vaniljainen. Kakun välistä löytyy ihanina sattumina marengin palasia, lemon curdia ja kääretorttua. Koko komeuden voi koristella haluamillaan tuoreilla marjoilla tai hedelmillä. 

Kääretorttupohja:

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
0,75 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kakkumousse:
4 dl kermaa
200 g vaniljarahkaa
200 g  maustamatonta tuorejuustoa
1 kananmunan valkuainen
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
6 liivatetta
sitruunan mehua
ripaus bourbon aitoa vaniljajauhetta
Lisäksi:
1 prk lemon curdia
marenkeja (valmiita tai itsetehtyjä)




Aloita valmistamalla kakulle pohja. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne siivilän läpi vaahtoon varovasti sekoittaen. 

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vuoraa 23-24cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Jos sinulla on reunakalvoa, aseta se vuoan reunoille saadaksesi kakulle siisti reuna. Leikkaa kääretorttupohjasta vuoan kokoinen ympyrä ja asteta se vuoan pohjalle. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja kananmunan valkuainen omissa kulhoissaan vaahdoksi. Sekoita erillisessä kulhossa keskenään tuorejuusto, vaniljarahka, sokerit ja vanilja. Kuumenna tilkka sitruunamehua ja liota pehmentyneet liivatteet siihen. Kaada liivateneste ohuena nauhana juusto-rahkaseokeen koko ajan sekoittaen. Lopuksi kääntele joukkoon kermavaahto ja valkuaisvaahto. 

Levitä kakkupohjan päälle lemon curdia, noin 5 ruokalusikallista. Kaada noin puolet moussesta pohjan päälle. Upota marengin paloja haluamasi määrä mousseen. Lisäksi lusikoi lemon curdia moussen päälle ja sekaan pieninä nokareina, haluamasi määrä. Asettele moussen päälle kääretortusta jääneitä paloja riekaleina (ei tarvitse laittaa siististi, koska jäävät piiloon). Kaada lopuksi loput moussesta päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään, mielellään yön yli. 

Ennen tarjoilua koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi pensasmustikoilla, karhunvatukoilla ja marengeilla. 

1 kommentti:

Jätä kommentti