maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kauraiset porkkanasämpylät


Vietin juuri viisi päivää Ruotsissa Göteborgissa ystäväni luona. Lennot sain halvalla ja asuminen ei maksanut tietenkään mitään, joten se oli täydellinen opiskelijalle sopiva miniloma! Halusin kuitenkin jotenkin korvata majoittumistani ihanalle paikallisoppaalleni, joka oli nähnyt vaivaa ja miettinyt meille kaikkea ihanaa tekemistä. Päätin tehdä sen leipomalla. Kauraisia porkkanasämpylöitä leivoin eräänä aamuna ystäväni vielä nukkuessa. 


3 dl vettä
25g tuorehiivaa tai 1 pussi (11g) kuivahiivaa
1 dl porkkanaraastetta
1-2 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
n.6-7 dl sämpyläjauhoja
Voiteluun: vettä
Pinnalle: siemeniä tai kaurahiutaleita

Raasta porkkanat raasteeksi. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa ja murenna hiiva veteen. (Jos käytät kuivahiivaa, vesi saa olla kuumempaa, noin 40 asteista. Tässä tapauksessa sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.) Lisää siirappi, suola, öljy, porkkanaraaste ja kaurahiutaleet.
Sekoita joukkoon sämpyläjauhoja desilitra kerrallaan aluksi esimerkiksi puuhaarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedotomassa paikassa ainakin 30 minuuttia.

Kauli taikina 1,5-2cm paksuiseksi noin 40cm pitkäksi levyksi (korkeus 10cm). Leikkaa haluamasi kokoisia sämpyläpaloja ja laita sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä vielä 20 minuuttia.
Voitele vedellä ja ripottele pinnalle siemeniä tai kaurahiutaleita.


Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia uunin tehosta riippuen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti