keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Dallaspullat



Mun synttäreitä juhlittiin maanantaina, 25 vuotta tuli täyteen. Olin kutsunu meille vähän vieraita ja oli kyllä mukavaa. Varsinkin kun mua kosittiin samana päivänä. Parhaat synttärit! :) Janne teki mulle mustikkakakun ja suolaisena oli kinkkuvoileipäkakku, jonka ohje löytyy blogista kans. Halusin tehä tarjolle myös pullaa, ja dallaspullia on tehny jo pitkään mieli.

Pullataikina
2 1/2 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
n. 7 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita
Täyte:
70 g (1 dl) kuorittuja manteleita
50 g sulatettua voita
1  kananmuna
1/2 prk vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 rs 1 ps vaniljakastikejauhetta
Voitelu ja koristelu
1 kananmuna
 raesokeria

Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+42 astetta). Sekoita maidon joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva, sokeri, suola, muna, vanilliinisokeri ja kardemumma. Vaivaa taikinaan noin 1/3 jauhoista. Lisää pehmeä rasva. Vaivaa loput jauhot vähitellen. Taikina saa kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Jauha täytteeseen tulevat mantelit tehosekottimella tai monitoimikoneella. Mantelit saavat jäädä hieman rouheisiksi. Sekoita puuhaarukalla pehmeän rasvan joukkoon muna, rahka, sokeri, vanilliinisokeri, vaniljakastikejauhe ja hienonnetut mantelit. Sekoita juuri ja juuri sekaisin.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Rullaa levy kääröksi pitkän reunan suuntaisesti.
Jaa taikinarulla 2 osaan ja siitä edelleen 8 palaan. Taikinasta tulee 16 kierrepullaa. Pane pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 10 minuuttia.

Alkuperäinen ohje löytyi täältä.  Korvasin tavallisen rahkan vaniljarahkalla ja käytin sulatettua voita ja kunnon vaniljasokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti