sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Vappumunkkeja



Eräänä iltapäivänä vapun alla, juotiin kahvit parvekkeella munkkien kera. Se oli ihanaa. Täten lupaan, että ei mene seuraavaan vappuun saakka, kunnes seuraavan kerran teen munkkeja. Voihan niitä ny hyväntähären muutenki syödä kun vaan vappuna! Eiks vaan? Löysin erittäin hyvän ohjeen jälleen Kinuskikissalta. Itse laitoin pikkusen enemmän jauhoja, mitä ohjeessa oli. Here comes.

Munkit
12-18 kappaletta

Taikina:

100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
 7 ½ dl vehnäjauhoja
Paistaminen:
 700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)
Pinnalle:

sokeria

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot. Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, tökkää pullan läpi sormi ja heiluta sormea, kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti