perjantai 25. huhtikuuta 2014

MunkitTaikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
125 g voita
900 g eli noin 12-13 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen (37 asteiseen) maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, aluksi vatkaten. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä voi alustamisen loppupuolella.

Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, tökkää pullan läpi sormi ja heiluta sormea, kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi. Anna paisua liinan alla peitettynä vielä noin 15 minuuttia.

Laita suurehkoon kattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan kosketa pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Voit testata oikeaa paistolämpötilaa pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean lämpöistä, jos pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Jos öljy on liian kylmää, munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu nopeasti eikä munkki ehdi kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä munkki haarukalla tai reikäkauhalla. Kun molemmat puolet on kypsynyt, nosta munkit lautaselle talouspaperin päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti