torstai 6. maaliskuuta 2014

Vadelma-suklaamacaronit




Tein ensimmäistä kertaa macaroneja! Ja onnistuin! Niiden kokeileminen on ollut jo tosi pitkään mielessä, mutta aina se on vain jäänyt. Osittain varmasti siitä syystä, että ajattelin niiden valmistuksen olevan tähtitiedettä. Saa nähdä, taidan jäädä koukkuun, koska kaikkia maku- ja väriyhdistelmiähän voi kokeilla maan ja taivaan väliltä :) Tässä macaronien ohje (joka on löydetty täältä:)

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (noin kolmen normaalikokoisen kananmunan valkuaiset)
4 rkl sokeria
195 g tomusokeria
5 g pakastekuitattuja vadelmia jauhettuna (tai muuta makuainetta)
(punaista elintarvikeväriä)

Sekoita keskenään mantelijauhe, vadelmajauhe ja tomusokeri. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää vaahdon sekaan sokeria pikkuhiljaa, ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa niin kauan, että vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää. Sekoita kuivat aineet nuolijalla valkuaisvaahdon sekaan. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, on taikina liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.

Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden sen jälkeen levätä noin tunnin verran. Paista macaronseja uunin keskitasolla 150 asteessa 9-13 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan, tässä yksi täyte vaihtoehto:

100g tummaasuklaata
1dl kermaa

Pilko valkosuklaa veitsellä pieniksi muruiksi ja laita kulhoon. Kuumenna kerma ja vadelmajauhe kattilassa kiehumispisteeseen ja kaada suklaamurujen päälle. Sekoita niin että seoksesta tulee tasaista. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin hetkeksi, että rakenteesta tulee sopiva täyttämistä varten.


2 kommenttia:

  1. Ihania! Mäkin onnistuin aiemmin, kun tein näitä, mut ennen joulua vaihdettiin uuni ja nyt ei meinaa onnistua ei sit millään... ois pitäny säilyttää vanha uuni macaronssien paistamista varten ;)

    VastaaPoista
  2. Joo mäki opin näiden kautta viimeistään uutta meidän uunista, se on tehokkaampi kun normaalit. Tai näiden tekemiseen ois riittäny 130-140astetta, ku noi alkoi jo vähän ruskistua :P Mutta hauskaa puuhaa ja pitää harjoitella lisää ja koittaa kaikkia kivoja makuja! :)

    VastaaPoista

Jätä kommentti